Όταν Σταματά η Γέννα

Ήρθε λοιπόν το φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια του και με την στάθμη του υδραργύρου να έχει μια πτωτική τάση, αλλά μαζί με αυτούς τους παράγοντες αρχίζουν και τα προβλήματα στο κοτέτσι. Και ποιό είναι το μείζων πρόβλημα; Δεν είναι άλλο από τη μείωση της ποθητής αυγοπαραγωγής. Πλέον οι περισσότεροι που έχουν οικόσιτες κότες παρατηρούν σημαντική μείωση στα αυγά που βρίσκουν στο κοτέτσι τους και με τις τιμές των τροφών να έχουν πάρει τον ανήφορο και να πλησιάζουν μια αύξηση της τάξης του 100%, η διατήρηση πουλερικών στην αυλή αρχίζει να γίνεται πολύ δύσκολη έως και ασύμφορη. Μάλιστα όταν οι κοτούλες μας είναι ελευθέρας βοσκής και έχουν άπλετο χώρο να κινηθούν και να τρέξουν, τότε οι επιπλέον θερμίδες που χρειάζονται προκαλούν στον ιδιοκτήτη τους μεγάλο προβληματισμό γιατί το καθημερινό σιτηρέσιο πρέπει να αυξηθεί σε ποσότητα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την τσέπη του ορνιθοτρόφου.

Πάμε τώρα να δούμε τους παράγοντες που ευνοούν τις παραπάνω συνθήκες. Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο το ωάριο της κότας προτού μπει στον ωοαγωγό, που είναι το μέρος που θα κατασκευαστεί το αβγό, βρίσκεται μέσα στα ωοθυλάκια που βρίσκονται στην ωοθήκη της κότας. Αυτά είναι από 1000 έως 3000 και μας δείχνουν την αυγοπαραγωγική ικανότητα της όρνιθας. Έτσι όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες τα ωάρια απελευθερώνονται ένα ένα και σχηματίζεται το αυγό. Για να ωριμάσει όμως το ωοθυλάκιο και να μας δώσει το πολυπόθητο ωάριο χρειάζεται να εκκριθούν δυο σημαντικές γοναδοτρόπες ορμόνες. Οι FSH και LH. Αυτές βρίσκονται στην υπόφυση της κότας και είναι υπεύθυνες να δώσουν το σήμα στην ωοθήκη και να αρχίσει η ανάπτυξη του ωοθυλάκιου.

Οι παράγοντες τώρα που είναι υπεύθυνοι για τη διέγερση των παραπάνω ορμονών είναι τρεις. Το φως, η θερμοκρασία και η ποιότητα της τροφής. Για το φως η βιβλιογραφία γράφει ότι ο ιδανικός φωτισμός είναι όταν έχουμε κατά μέσο όρο φως για 16 ώρες την ημέρα. Για τη θερμοκρασία αναφέρεται ότι η ιδανική είναι από 18 έως 28ο C. με καλύτερη τους 250 C . Τώρα στο θέμα της τροφής κατ αρχάς να αναφέρουμε ότι ένα μέτριο αβγό έχει περίπου 75 θερμίδες. Για να μπορέσει μια όρνιθα να παράξει ένα προϊόν με αυτές της θερμίδες, θα πρέπει να καταναλώσει σιτηρέσιο με περίπου τριπλάσιο αριθμό θερμίδων. Αυτό με πραγματικά νούμερα σημαίνει ότι οι θερμίδες που θα πρέπει να προσλάβει μια κότα ελευθέρας βοσκής κατά ημέρα είναι από 200 έως 240. Στην περίπτωση μάλιστα που ο καιρός κρυώνει όπως όλοι καταλαβαίνουμε το ζωντανό χρειάζεται επιπλέον ποσότητα τροφής για να μπορεί από μόνο του να κρατάει σταθερή θερμοκρασία και να πραγματοποιεί και τις άλλες ζωτικές του λειτουργίες. Σε γραμμάρια πλήρης τροφής θα λέγαμε ότι χρειάζεται κατά μέσο όρο 200 γρ με αυξητική τάση κατά τη χειμερινή περίοδο. Να επισημάνουμε και πάλι ότι μιλάμε για πλήρη τροφή με τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τις βιταμίνες  που έχει καθημερινά ανάγκη το πουλερικό και αποτελείται από μείγμα συστατικών. Εδώ εννοούμε ότι ένα σιτηρέσιο με σκέτο καλαμπόκι ή σιτάρι ή κριθάρι ή ακόμα και σκέτο μείγμα αυτών δεν είναι η πλήρη τροφή που θα μας δώσει την επιθυμητή απόδοση. Για να πάρουμε τις θερμίδες που χρειάζεται το μείγμα θα πρέπει για να είναι πλήρες να περιέχει και άλλα συστατικά όπως σόγια, ισορροπιστή, βιταμίνες, ασβέστιο και έλαια που θα το κάνουν πιο αποδοτικό.

Θα τελειώσω με μια μικρή παρατήρηση. Όταν μου έφεραν το τελευταίο κοπάδι με τις κότες για τη φάρμα μου, κάποιες από αυτές (δέκα στο σύνολο) ήταν μικρότερες και αδύναμες και έτσι αναγκαστικά τις έβαλα σε άλλο μέρος σε μια μικρή αποθήκη του σπιτιού μου με την προϋπόθεση να τις επιστρέψω όταν μεγαλώσουν στο κοπάδι. Αυτές οι κότες ξεκίνησαν την ωοτοκία τους περίπου τρεις μήνες αργότερα από τις αδερφές τους και ακόμα δεν τις έχω ενώσει με τις υπόλοιπες. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι παρ όλο που ο χώρος που βρίσκονται δεν φωτίζεται από τον ήλιο όπως στη φάρμα η καθημερινή τους απόδοση σε αυγό είναι της τάξης του 80 με 90%. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι όταν η όρνιθα είναι σε νεαρή ηλικία έχει μεγαλύτερη αυγοπαραγωγική ικανότητα, η οποία μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία της.

1 σκέψη για το “Όταν Σταματά η Γέννα”

  1. Αχιλλέας Γεραμανης ( το αφεντικο

    Όπως μας ενημέρωσες , κ μετά σημερινά δεδομένα στην αγορά , η εταιρία για να είναι επικερδής κ να εξυπερετη την ζήτηση των πελατών θα πρέπει η τιμή του αυγού να είναι ανάλογη , για να απόλαυση το αυγό τοις ελευθερας βοσκής.
    ( χωρίς παζάρια κ τσιγκουνιές)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *