Το σεξάρισμα - καθορισμός φύλου του Νεοσσού

Το σεξάρισμα του Νεοσσού

Το καλοκαίρι και φέτος πλησιάζει οπότε φυσιολογικά θα δούμε και τις πρώτες μας κλώσες να κάθονται πάνω στα αβγά προσπαθώντας να βγάλουν πουλάκια. Επίσης τα σπίτια μας έχουν σηκώσει θερμοκρασία και αφού σιγά σιγά το θερμόμετρο ξεπερνάει τους 20 βαθμούς, έρχεται και η ώρα της κλωσομηχανής για όσους την διαθέτουν. Να επισημάνω ότι οι ερασιτεχνικές μηχανές που έχουμε οι περισσότεροι δουλεύουν καλύτερα και κρατάνε περισσότερη ζέστη όταν το περιβάλλον ξεπερνάει τους 20 βαθμούς, καταναλώνοντας λιγότερο από το πανάκριβο ρεύμα που έχουμε στις μέρες μας.

Έτσι αφού επιτρέψουμε στη φύση να κάνει τη δουλειά της με τη μαμά κλώσα ή με την βοήθεια της τεχνολογίας και την κλωσσομηχανή, σε 21 μέρες από την στιγμή που θα βάλουμε τα αβγά για την εκκόλαψη θα έχουμε τα πρώτα μας πουλάκια. Προσωπικά προτιμάω να ξεχωρίζω τα πουλάκια σε αρσενικά και θηλυκά και αυτό γιατί έχω παρατηρήσει ότι την ώρα του φαγητού, επειδή τα πρώτα γίνονται δυνατότερα και επίσης μεγαλώνουν γρηγορότερα εμποδίζουν τα θηλυκά να φάνε με αποτέλεσμα τα δεύτερα να έρχονται πίσω σε ανάπτυξη. Επίσης τα αρσενικά λόγω και της υψηλότερης τεστοστερόνης καβγαδίζουν συχνά μεταξύ τους με συνέπεια την μεγάλη αναστάτωση στο χώρο που μεγαλώνουν. Επομένως ο διαχωρισμός τους είναι κατά την γνώμη μου αναγκαίος αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ευζωία στο νέο μας κοπαδάκι.

Ας δούμε τώρα ποιές μέθοδοι υπάρχουν για το σεξάρισμα των νεοσσών. Πρώτη μέθοδος είναι η λεγόμενη Ιαπωνική μέθοδος ή μέθοδος της αναστροφής της αμάρας. Είναι η πιο συνηθισμένη και στηρίζεται στην εξέταση των γεννητικών οργάνων με τη βοήθεια ισχυρού λαμπτήρα. Το γεννητικό όργανο των νεοσσών είναι πολύ μικρό. Των θηλυκών ή δεν διακρίνεται ή είναι ένα πολύ μικρό έπαρμα. Των αρσενικών είναι ένα κυστίδιο με μορφή σταγόνας που διακρίνεται αρκετά καλά. Η ακρίβεια της μεθόδου ανέρχεται σε (95-98)%.

Η δεύτερη μέθοδος είναι σε συνάρτηση με τη διαφορετική ανάπτυξη των φτερών των φτερούγων (πρωτεύοντα-δευτερεύοντα και καλυπτήρια) που σκεπάζουν το δέρμα των νεοσσών μας. Έτσι στα θηλυκά παρατηρούμε ότι τα πρωτεύοντα φτερά έχουν μεγαλύτερο μήκος από τα καλυπτήρια ενώ στα αρσενικά τα πρωτεύοντα έχουν το ίδιο ή μικρότερο μήκος από τα καλυπτήρια. Πιο κάτω σας παραθέτω μερικά βίντεο που θα σας δώσουν αρκετά στοιχεία για να σας βοηθήσουν στη διαδικασία του διαχωρισμού.

Ελπίζω για άλλη μια φορά να ήμουν χρήσιμος και κατατοπιστικός σε όποιον ασχολείται έστω και σε μικρή κλίμακα με την πτηνοτροφία και θέλει να μάθει κάτι παραπάνω από το ότι η κότα γεννάει το αυγό.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *