Πολλοί φίλοι με ρωτάνε τι ράτσα κότας να βάλουν στο κοτέτσι, αν έχω γονιμοποιημένα αυγά να τους δώσω ώστε να βάλουν την κλωσομηχανή τους, ή την κλώσα όποτε καθίσει, και να βγάλουν τα δικά τους πουλάκια. Κατ’ αρχάς να ξεκινήσουμε από τα δυσάρεστα. Δυστυχώς η ντόπια Ελληνική όρνιθα είναι είδος υπό εξαφάνιση και αυτό διότι οι ράτσες που πωλούνται από τα ορνιθοτροφεία έχουν πολλαπλάσια αυγοπαραγωγική ικανότητα με συνέπεια να συμφέρουν περισσότερο οικονομικά και να έχουν εκτοπίσει την εγχώρια φυλή.
Άλλο ένα δυσάρεστο είναι ότι όλες οι κότες που αγοράζουμε από τα ορνιθοτροφεία έρχονται στην Ελλάδα ως αβγά και εδώ εκκολάπτονται. Ο λόγος είναι ότι οι όρνιθες αυτές είναι απόγονοι διασταύρωσης από επιλεγμένους γεννήτορες για να έχουν την μέγιστη απόδοση. Έτσι οι γεννήτορες που και αυτοί έχουν προέλθει από διασταυρώσεις βρίσκονται στο εξωτερικό στους οίκους που τους δημιούργησαν και που διαθέτουν τα αυγά τους για πώληση.
Επομένως είναι πολύ δύσκολο να έχουν οι απόγονοι που εμείς θα βγάλουμε τα ίδια χαρακτηριστικά με την κοτούλα που αγοράσαμε, αφού ο κόκορας που θα δώσει τον σπόρο είναι άλλης ράτσας από τους προγόνους τoυ. Να επισημάνουμε επίσης ότι τους κόκορες αυγοπαραγωγής δεν μας τους στέλνουν γιατί οι ξένοι οίκοι κρατάνε τις διασταυρώσεις σαν επτασφράγιστο μυστικό.
Πάμε τώρα να δούμε από ποιες ράτσες προέρχονται όλες οι διασταυρώσεις.
1. Λεγκόρν (Leghorn) λευκή ή καστανή
H καταγωγή αυτής της ράτσας είναι από την Ιταλία και αναγνωρίστηκε ως φυλή το 1874.
Πολλές υποφυλές της δημιουργήθηκαν στις χώρες που διαδόθηκε και κυρίως στο Ην. Βασίλειο, Δανία και Η.Π.Α.
Τα πλεονεκτήματα της είναι το μικρό σωματικό βάρος έως 2.0 κιλά η απαίτηση για λίγη τροφή και η γέννηση πολλών αυγών, ενώ εμφανίζει σπάνια διάθεση για κλώσσημα.
2. Κόκκινη Ρόντ Άιλαντ (Rhode Island Red)
Δημιουργήθηκε κατά την περίοδο 1850-1900 στην περιοχή του Ροντ Άιλαντ και της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α από διασταυρώσεις Ασιατικών φυλών με τη καστανή Λεγκόρν.
Με τις διασταυρώσεις αυτές και την αυστηρή επιλογή επιδιώχθηκε η βελτίωση της αυγοπαραγωγής αλλά και της κρεοπαραγωγικής ικανότητας.
Γεννάει κατά την 1η περίοδο ωοτοκίας 180 -220 αυγά βάρους 55-65 γρ το καθένα και με χρωματισμό κελύφους καστανό.
Το σωματικό βάρος στην ηλικία της γενετήσιας ωριμότητας ανέρχεται για το θηλυκό στα 2,9 κιλά και για το αρσενικό στα 3,8.
3. Νιού Χάμπσαϊρ (New Hapshire)
Δημιουργήθηκε το 1935 στην ομώνυμη περιοχή των Η.Π.Α με διασταυρώσεις της Κόκκινης Ροντ Άιλαντ και τοπικές φυλές του Νιού Χάμπσαϊρ ύστερα από επιλογή με κατεύθυνση την πρώιμη γενετήσια ωριμότητα, τη γρήγορη πτεροφυΐα, την παραγωγή μεγάλου μεγέθους καστανοκέλυφων αυγών και την ανθεκτικότητα.
Γεννάει κατά την 1η περίοδο ωοτοκίας 150-160 αβγά βάρους 60-70 γρ. το καθένα, ενώ το σωματικό βάρος για τα θηλυκά ανέρχεται στα 2,9 κιλά και για τα αρσενικά στα 3,8.
4. Σάσσεξ (Sussex)
Η φυλή αυτή δημιουργήθηκε στο Σάσσεξ της Αγγλίας από διασταυρώσεις των φυλών Μπράχμα, Κοτσίν και Ντόκινγκ.
Η πιο σημαντική από τις υποφυλές είναι η Αργυρόλευκη (Light Sussex) H αυγοπαραγωγική ικανότητα της είναι ικανοποιητική.
Γεννάει κατά την 1η περίοδο γύρω στα 160 αυγά βάρους 60-65 γρ με χρωματισμό κελύφους καστανό ενώ το σωματικό βάρος για το θηλυκό ανέρχεται στα 3 κιλά και για το αρσενικό στα 4.
Η κρεοπαραγωγική ικανότητα είναι αρκετά υψηλή και τα σφάγια που παράγονται είναι πολύ καλής ποιότητας.
5. Κόρνις (Cornish)
Δημιουργήθηκε στην περιοχή της Κορνουάλλης στην Αγγλία. Σημαντικότερη και πιο διαδεδομένη η Λευκή Κόρνις.
Η αυγοπαραγωγή της είναι μικρή. Γεννάει κατά την 1η περίοδο γύρω στα 100 αυγά βάρους 60- 65 γρ το καθένα και με καστανό κέλυφος.
Το σωματικό βάρος ανέρχεται κατά την ωριμότητα σε 3,6 κιλά για τα θηλυκά και 4,7 για τα αρσενικά έχοντας έτσι μεγάλη κρεοπαραγωγική ικανότητα.
Έχει γρήγορο αυξητικό ρυθμό, ικανοποιητική μετατρεψιμότητα τροφής σε κρέας και έτσι χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραγωγή εξειδικευμένων κρεοπαραγωγικών τύπων.
6. Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock)
Δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα στην ομώνυμη περιοχή των Η.Π.Α με κυριότερες την ραβδωτή και την λευκή Πλύμουθ Ροκ.
Είναι αποτέλεσμα διασταυρώσεων των φυλών Μαύρη της Ιάβας, Μαύρη Κοτσίν και Δομινικανικής. Είναι φυλή μεικτών αποδόσεων με εξίσου καλή αυγοπαραγωγή και κρεοπαραγωγή.
Γεννάει κατά την 1η περίοδο γύρω στα 150 αυγά βάρους60-65 γρ καστανού κελύφους.
Το σωματικό βάρος στην ώριμη ηλικία ανέρχεται σε 4,3 κιλά για τα αρσενικά και 3,4 για θηλυκά.
Αυτές είναι οι κυριότερες ράτσες που ως επιλεγμένοι γεννήτορες δημιουργούν όλες τις διασταυρώσεις ορνίθων τις οποίες αγοράζουμε στο εμπόριο.
Κατόπιν όσων αναφέρθηκαν και από την εμπειρία μου έως τώρα προτείνω σε όποιον ασχοληθεί με τις κότες να επιλέξει πουλάκια μόνο από πιστοποιημένα εκκολαπτήρια πλήρως εμβολιασμένα, με επιλεγμένους γεννήτορες και όχι από τυχόν γυρολόγους που μπορεί να έχουν κάνει τυχαίες διασταυρώσεις και ελάχιστη υγειονομική φροντίδα ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα έξοδα και να μεγιστοποιήσουν το κέρδος. Και επίσης δεν ξεχνάμε ποτέ ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το καθημερινό σιτηρέσιο, η ευζωία και ο τρόπος σταβλισμού της όρνιθας, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας.
Καλή επιτυχία λοιπόν όποια ράτσα και αν επιλέξετε για το κοτέτσι σας.
Να ρωτησω. Ελληνικη ρατσα δεν υπαρχει πλεον?
Η ελληνική ράτσα υπάρχει αλλά είναι αρκετά δυσεύρετη και η αβγοπαραγωγή της πολύ μικρή, έως 120 αβγά το χρόνο, επομένως με την αύξηση που έχουμε στις τροφές ο σταβλισμός της δεν έχει την ανάλογη απόδοση που θα μας προτρέψει να την προτιμήσουμε για τον ορνιθώνα!
Ξεχάσατε την Australorp με το ρεκόρ παραγωγής αυγών 364αυγά σε 365ημέρες! Απίστευτες κότες φιλικές αυγοοαραγωγικες για κρέας για τα πάντα!
Έχετε απόλυτο δίκιο! Οι Australorp είναι πράγματι εκπληκτικές κότες και αξίζει να αναφερθούν. Η ικανότητά τους να παράγουν αυγά είναι απίστευτη και τις καθιστά ιδανικές τόσο για την αυγοπαραγωγή όσο και για την κρεατοπαραγωγή. Ευχαριστούμε πολύ για την επισήμανση!