Εντάξει, σίγουρα αυτό το άρθρο δεν έχει ως σκοπό του την επίλυση του Δαρβινικού θεωρήματος. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί πως δημιουργείται ένα αυγό; Πως ξεκινάει και με ποιά διαδικασία κατασκευάζεται μέσα στο σώμα της όρνιθας; Πάμε να δούμε μαζί την δημιουργία αυτής της υπερτροφής βήμα, βήμα.
Ο σχηματισμός του αυγού στον ωοαγωγό της όρνιθας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα τέλειο μοντέλο-πρότυπο παραγωγής βιολογικού προϊόντος σε γραμμή. Δηλαδή όπως ένα υπό κατασκευή προϊόν περνάει διαδοχικά από διάφορα τμήματα ενός εργοστασίου μέχρι να ολοκληρωθεί η δημιουργία του, έτσι και το αυγό συμπληρώνει το σχηματισμό του καθώς διέρχεται από τις διάφορες μοίρες η τμήματα του ωοαγωγού.
Η όλη διαδικασία σχηματισμού του αυγού είναι η εξής: Το ωάριο μέσα σε 20΄ από την στιγμή που θα απελευθερωθεί ώριμο πλέον από τα ωοθυλάκια συλλέγεται από τον Κώδωνα που είναι το πρώτο μικρό τμήμα του ωοαγωγού. Εάν στις πτυχές του Κώδωνα βρίσκονται σπερματοζωάρια τότε ένα από αυτά γονιμοποιεί το ωάριο πριν η λέκιθος (κρόκος) περιβληθεί από το λεύκωμα (ασπράδι). Από το σημείο αυτό αρχίζει ουσιαστικά η διαδικασία σχηματισμού του αυγού που τελειώνει μετά από 24-26 ώρες με τη γέννηση του, δηλαδή την έξοδο του από την Αμάρα.
Στον Κώδωνα το ωάριο παραμένει περίπου 20΄ και περιβάλλεται εξωτερικά με ένα λεπτό ινώδες δίκτυο από συμπυκνωμένο βλεννώδες έκριμμα που το διαχωρίζει από το λεύκωμα του αυγού. Στο πλήρες αυγό αυτό αποτελεί τη μεμβράνη του κρόκου. Στην συνέχεια το αυγό εισέρχεται στο επόμενο τμήμα του ωοαγωγού που ονομάζεται Πρωτεϊνογόνο μοίρα, οπου παραμένει περίπου 3 ώρες. Εδώ υπάρχουν αδένες που εκκρίνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα των συστατικών του ασπραδιού του αυγού, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα κτλ. Το λεύκωμα εναποθέτεται περιμετρικά στη λέκιθο σε ομόκεντρες στοιβάδες που στο πλήρες αυγό είναι ευδιάκριτες. Επίσης εκκρίνεται η χαλαζοφόρα στοιβάδα όπου οι χάλαζες συγκρατούν τη λέκιθο του αυγού.
Μετά την Πρωτεϊνογόνο μοίρα το αυγό, δηλαδή ο κρόκος και το ασπράδι εισέρχεται στον Ισθμό όπου παραμένει 70΄ περίπου. Κατά την παραμονή του εκεί αρχίζει ο σχηματισμός του κελύφους. Αρχικά το ακέλυφο αυγό περιβάλλεται από ένα λεπτό δίκτυο πρωτεϊνικών ιστών που αποτελούνται κυρίως από κερατίνη και από μικρές ποσότητες διάφορων υδατανθράκων. Έτσι σχηματίζεται η εσωτερική κελυφική μεμβράνη η οποία περιβάλλεται και από ένα δεύτερο δίκτυο πρωτεϊνούχων ινών, την εξωτερική κελυφική μεμβράνη. Αυτή αποτελεί τη βάση για το σχηματισμό του κελύφους. Οι παραπάνω μεμβράνες εφάπτονται σε όλη τους την επιφάνεια, εκτός από το φαρδύ άκρο του αυγού, όπου συνήθως χωρίζονται για να σχηματίσουν κατά τη γέννηση του αυγού τον αεροθάλαμο.
Στη συνέχεια το αυγό εισέρχεται στην Κελυφογόνο μοίρα και εκεί παραμένει για 19-21 ώρες, που αποτελούν το 80% του συνολικού χρόνου ο οποίος απαιτείται για το σχηματισμό του αυγού. Εκεί τελικά θα σχηματιστεί το κέλυφος. Σε πρώτη φάση οι κελυφικές μεμβράνες που είναι ημιδιαπερατές γεμίζουν με υδάτινο υγρό. Καθώς το υγρό αυτό περνάει μέσα από τις μεμβράνες, άλατα ασβεστίου με τη μορφή κρυστάλλων προσκολλώνται στην έξω επιφάνεια της εξωτερικής κελυφικής μεμβράνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθμός στερεότητας των παραπάνω κρυστάλλων αποτελεί τον παράγοντα που καθορίζει την αντοχή του κελύφους. Στη συνέχεια ξεκινάει να σχηματίζεται το δεύτερο στρώμα του κελύφους το οποίο θα δώσει και το πάχος του.
Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ωρών της παραμονής του αυγού στην Κελυφογόνο μοίρα πραγματοποιείται ο χρωματισμός του κελύφους του που οφείλεται στην ωοπορφυρίνη που δημιουργείται στην συγκεκριμένη μοίρα από το β-αμινοξυβουλινιλικό οξύ. Τέλος το αυγό λίγο πριν γεννηθεί καλύπτεται εξωτερικά από μια πρωτεϊνούχα κελυφική επιδερμίδα που στόχο έχει να προστατεύει το περιεχόμενο του αυγού από την είσοδο των μικροοργανισμών.
Αυτή είναι λοιπόν η διαδικασία παραγωγής του αυγού. Μια διαδικασία που είναι τόσο ενδιαφέρουσα αλλά και τόσο μοναδική στο ζωικό βασίλειο.