αυγά κλωβοστοιχίας

Αυγά ελευθέρας βοσκής, κλωβοστοιχίας ή αχυρώνα;

white chicken in cage

Αυγά ελευθέρας βοσκής, κλωβοστοιχίας ή αχυρώνα;

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τα αυγά ελευθέρας βοσκής για την διατροφή τους πιστεύοντας ότι είναι καλύτερα και πιο υγιεινά από εκείνα της κλωβοστοιχίας ή του κλειστού αχυρώνα. Είναι σωστή όμως η επιλογή τους και πώς μπορεί να αποδειχθεί;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το αυγό είναι η πιο τέλεια τροφή για τον άνθρωπο και αυτό γιατί σύμφωνα με την σύγχρονη βιβλιογραφία που είναι βασισμένη σε μελέτες πολλών πανεπιστημίων, είναι πλούσια πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων (κυρίως ελαϊκού οξέος), πολυακόρεστων λιπαρών οξέων του τύπου Ω3, φωσφόρου, σιδήρου, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και βασικών αμινοξέων που συνθέτουν την ανθρώπινη μυϊκή μάζα.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση τριών αυγών την ημέρα για τον ενήλικο εκτός από την διατροφική αξία που παρέχουν, συμπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη D3 που είναι το Α και το Ω για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία των οστών. (Το αυγό είναι δεύτερο σε περιεκτικότητα D3 μετά το μουρουνέλαιο).

Ακόμα να αναφέρουμε ότι το αυγό που στην ουσία είναι και το ωάριο της κότας έχει μέσα του όλα τα συστατικά αλλά και τον αεροθάλαμο ώστε να αναπτυχθεί ζωή, αφού σε 21 μέρες και με θερμοκρασία περίπου 37,8 C έχουμε έτοιμο το κοτοπουλάκι.

Πάμε να δούμε τώρα τι συμβαίνει με τις κότες ελευθέρας βοσκής. Οι συγκεκριμένες κοτούλες ελεύθερες και ανεξάρτητες, εκτός από καλή ψυχολογία που διαθέτουν, μπορούν και έχουν πρόσβαση σε διάφορα φυτά, σκουληκάκια, σαλιγκάρια αλλά και πετρούλες που είναι απαραίτητες για την πέψη τους. Έτσι έχουν τη δυνατότητα να τραφούν όπως ο Πλάστης όρισε κατά την δημιουργία τους. Ακόμη έχοντας την ευχέρεια της ασταμάτητης κίνησης το μυϊκό τους σύστημα αναπτύσσεται πλήρως με συνέπεια το αβγό τους να περιέχει πολλά περισσότερα αμινοξέα και πρωτεΐνες κάνοντάς το υψηλότερο σε βιολογική αξία από τις άλλες μεθόδους εκτροφής πουλερικών.

Είναι σαν να έχουμε από την μια πλευρά μια γυναίκα με ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα, που τρέφεται σωστά, κινείται συνεχώς και είναι ψυχολογικά καλά, ενώ από την άλλη έχουμε μια γυναίκα εγκλωβισμένη σε έναν μικρό χώρο, με πολύ μικρούς μύες, μικρή η καθόλου πρόσβαση σε ήλιο και καθαρό αέρα και με διατροφή χαμηλότερης αξίας από αυτήν που θα έτρωγε αν ήταν ελεύθερη. Ποιας γυναίκας το ωάριο άραγε θα είναι πιο υγιές; Η απάντηση είναι προφανής!

Μετά από όσα εξηγήσαμε, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι το φρέσκο αυγό ελευθέρας βοσκής αποτελεί μονόδρομο για την ισορροπημένη διατροφή και υγεία που έχει ανάγκη ο σύγχρονος και πολυάσχολος άνθρωπος του 21ου αιώνα.

Βασιλικό Αυγό λοιπόν για να τρώμε σωστά και καλά… όπως παλιά!

5 σκέψεις για το “Αυγά ελευθέρας βοσκής, κλωβοστοιχίας ή αχυρώνα;”

    1. Γεια σας! Μια φορά την εβδομάδα προμηθεύουμε με φρέσκα αβγά πελάτες μας στην Αθήνα, σε Γαλάτσι και Κυψέλη. Αν είστε κάπου κοντά μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από την επάρκεια κάθε εποχής! Η παραγωγή των αυγών ελευθέρας βοσκής εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 6983650650.

  1. ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΑΣ,
    Η ΝΙΚΟΛΑΊΔΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ.
    ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ Κ ΑΝ ΝΑΙ, ΤΙ ΩΡΑ?!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *